This domain name is for sale

Domain name gamzigrad.com is for sale.

Gamzigrad.com is available at Go Daddy as a premium domain name. It is top listed and ranked in Google and other search engines.

For more information visit Go Daddy or call (480) 366-3343.

22. 07. 2010. | Press

Senzacionalno otkriće u Gamzigradu

Nemački i naši arheolozi bili su iznenađeni kada su u subotu oko podneva sondažnim ispitivanjem otkrili deo mermera na iskopinama severno od carske palate. Po iskopavanju se pretpostavilo da se radi o tračanskom umetničkom delu.

Iskopavanje skulpture u Gamzigradu

Gerda Comer Bulov: Vrhunac karijere

Dr Gerda Comer Bulov iz Arheološkog instituta u Frankfurtu, koja se već šest godina bavi istraživačkim radom na Romulijani, kaže da je na zalasku njene karijere ova skulptura njen najznačajniji pronalazak.

- Bili smo veoma srećni kada smo nekoliko sati pre završetka radne nedelje, u subotu oko podneva, otkrili deo mermera za koji se na kraju ispostavilo da je reč o skulpturi, koju smo izvukli iz zemlje oko šest sati po podne. Prema prikazanoj ikonografiji zaključili smo da se radi o tračkom konjaniku - kaže Gerda, i dodaje:

- Reč je o jedinstvenoj skulpturi na Balkanu neobične lepote, koja će još bolje rasvetliti period s kraja trećeg i početka četvrtog veka nove ere, kada još nije započela izgradnja Galerijeve carske palate.

Pronalaženje mermerne skulpture u sondažnom kopu izvan zidina Galerijeve carske palate najnoviji je u nizu značajnih otkrića na Feliks Romulijani. Radi se o četiri stope dugoj i pedesetak centimetara visokoj figuri divljeg vepra koga za zadnju desnu nogu ujeda pas.

Dr Gerda Comer Bulov

Figura možda i prikaz boginje Dijane

Kako objašnjava magistar arheologije Maja Živić, kustos zbirke Feliks Romulijana u Narodnom muzeju Zaječar, ikonografija prikazana na pronađenoj skulpturi ukazuje da se možda radi i o prikazu rimske boginje lova Dijane. Pozivajući se na profesora Aleksandra Jovanovića, koji se najviše bavio rimskom ikonografijom na našim prostorima, pas je simbol i Dijane, a lov vepra je predstavljao pobedu nad varvarima. Njenoj tezi ide u prilog što je u carskoj palati postojao značajan mozaik sa scenama iz lova, koji je bio čest motiv u to vreme. Nemački arheolozi su ostali pri pretpostavci da je reč o tračkom konjaniku jer su slični pronađeni u Bugarskoj, nekadašnjoj postojbini Tračana.

Najznačajniji istraživač ovog arheološkog nalazišta bio je pokojni akademik Dragoslav Srejović, koji je posle arhivolte sa natpisom „Feliks Romulijana" (1984) otkrio i porfirnu bistu imperatora Galerija (1993). Time je potvrđeno da je ovo nalazište u Gamzigradu kod Zaječara, koje se sistematski istražuje od 1953, u stvari carska palata koju je graditelj, imperator Galerije, posvetio svojoj majci Romuli.